در کانون تفکر شهرهوشمند دانشگاه یزد بررسی شد:
مرحله ابتدایی صدور پروانه در سامانه شهروندسپاری شهرداری آغازشده
يکشنبه 30 خرداد 1400 - 21:50:46
خبرنگار : فرخنده تاج آبادی
تاج پرس/یزد
دکتر علی‌محمد لطیف، دبیر کانون‌ تفکر شهر هوشمند دانشگاه یزد فعالیت‌های این کانون در زمینه ایجاد تعامل و همکاری سیستمی میان شهرداری و سازمان نظام ‌مهندسی ساختمان یزد را مؤثر دانست.
دکتر مرتضی خانی مدیر آموزش، برنامه‌ریزی و سیستم‌های سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد ضمن بیان ضرورت همکاری میان سازمان‌های شهری از ایجاد بستر تعامل و ارتباط سامانه‌های این سازمان و شهرداری یزد برای اولین بار در کشور خبر داد.
 وی در تشریح این سیستم افزود: با توجه به لزوم حفظ سامانه‌های هر دو سازمان، تبادل اطلاعات از طریق وب ‌سرویس و با هدف کاهش هزینه و زمان راه‌اندازی شده است. 
وی مهم‌ترین پیش‌نیاز این اقدام را اجماع و هم‌نظری دو بخش دانست که با نظر به رضایت شهروندان و کاهش زمان صدور پروانه شکل گرفت.
 به گفته دکتر خانی، مرحله ابتدایی صدور پروانه در سامانه شهروندسپاری شهرداری آغازشده و از طریق وب‌ سرویس به سازمان نظام‌مهندسی ساختمان و پس‌ از آن به دفاتر مجاز طراحی ارسال می‌شود. 
استفاده از وب‌سرویس کاهش رانت و ویژه‌خواری در صدور پروانه‌ها را به دنبال خواهد داشت
دکتر خانی افزود: تمامی مراحل به شیوه الکترونیکی دنبال شده و نقشه‌های کاغذی و امضای فیزیکی در این فرآیند حذف خواهند شد. انتخاب ناظران در سامانه ارجاع نظارت راه‌حل نوین دیگری بود که به گفته دکتر خانی با صرفه‌جویی حدود دو هفته زمان در فرآیند صدور پروانه در نظر گرفته ‌شده است. 
وی همچنین در پاسخ به پرسش دکتر امیر جهانگرد، عضو هیات‌علمی دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه یزد مبنی بر بخش‌های عملیاتی شده این فرآیند گفت: زمینه ‌سازی‌های فنی این سیستم انجام‌شده و طرح آماده بهره‌برداری کامل است. به گفته او، این طرح 30 هزار بار رفت ‌و آمد به سازمان‌ها را کاهش می‌دهد که این خود می‌تواند کاهش فساد اداری را در پی داشته ‌باشد.
دکتر احمد شهاب ارکان، مسئول انفورماتیک سازمان نظام‌مهندسی ساختمان استان یزد ضمن تشریح فنی فرآیند وب‌سرویس، سامانه شهروندسپاری شهرداری یزد را به‌عنوان بخشی واسط در این ‌ارتباط سیستمی معرفی کرد که کاهش مراجعه فیزیکی افراد و درنهایت کاهش نرخ ویژه‌خواری و رانت‌های احتمالی را به همراه خواهد داشت. 
وی با اشاره به مراجع متمایز سازمان نظام‌مهندسی ساختمان در وزارت راه و شهرداری در وزارت کشور بر لزوم همکاری آن‌ها تأکید کرد.
 به گفته دکتر ارکان، سامانه "پیشنهاد طراحی" سازمان نظام‌مهندسی ساختمان امکان بارگذاری اسناد ملک توسط مالک را فراهم می‌کند که در تمامی مراحل نیاز به حضور فیزیکی ایشان در سازمان وجود نخواهد داشت. 
وی بلوغ فکری مدیران هر دو سازمان، مبنی بر باور به همکاری برای تسهیلگری را تحسین کرد که یکپارچگی فعالیت را در پی داشته و عدالت محوری در انتخاب ناظر و بیشترین ضریب اطمینان در جهت بهینه‌سازی تا مرحله آخر ساخت اتفاق افتاده است.
دکتر مهدی فلاح تفتی عضو هیات‌علمی دانشکده مهندسی عمران دانشگاه یزد اشتراک سرویس و یکپارچگی را گام مهمی برای رفع موانع دانست و از دسترسی به اطلاعات مرتبط با دفاتر طراحی، طرح سؤال کرده و شفافیت در مقام اجرا را به چالش کشید.
دکتر نجما اسماعیل‌پور عضو هیات‌علمی گروه شهرسازی دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد، عدم اطلاع از فرآیند کسب پروانه، اتلاف زمان در مسیر اداری دریافت مجوز و دست‌اندازهای قانونی را مهم‌ترین علل ساخت‌وسازهای غیرمجاز در شهر دانست که با وجود اطلاع‌رسانی عمومی در خصوص راه‌اندازی چنین سامانه‌های تسهیلگر می‌تواند در افزایش نرخ ساخت ‌و سازهای قانونی شهر مؤثر واقع شود.
دکتر سعید عطار رییس دبیرخانه کانون‌های تفکر دانشگاه یزد نیز با اشاره به افق چندساله کشور اتفاق‌های کوچک و موفقیت‌های خرد را در بهبود عملکرد کل سیستم مؤثر دانست که در بستر زمان می‌تواند تغییرات بزرگی را رقم بزند.
مهدی پارساییان، رییس گروه فاوای استانداری یزد با تأکید بر تعمیم این دست تعاملات میان سازمانی به شهرها و روستاهای استان، ارائه الگوی تعاملی سامانه‌های شهرداری و سازمان نظام‌مهندسی ساختمان یزد به دیگر مراکز استان‌ها را پیشنهاد کرد.

مهم‌ترین محورهای مطرح‌شده در این نشست:
اجماع نظر مدیران سازمان‌های مختلف درگرو اراده ایشان است.
تشریح کارکرد وب‌سرویس و تبادل اطلاعات سازمان نظام‌مهندسی ساختمان استان و شهرداری یزد.
تسریع روند صدور پروانه و کاهش هزینه‌ها از مهم‌ترین اهداف راه‌اندازی وب‌سرویس بین دو دستگاه بوده است.
در این نشست، دکتر مهدی یزدیان، دکتر وحید رنجبر، دکتر حمید میرجانی، دکتر رضا اکبری، از اعضای هیات‌علمی دانشگاه یزد، مسعود پورزحمت‌کش عضو هیات‌علمی دانشگاه امام جواد (ع)، دکتر محسن عباسی عضو شورای شهر یزد، مهندس مهدی فعالی معاون برنامه‌ریزی شهرداری یزد، مهندس احسان فرشادی مدیرعامل شرکت سافا، مجید کریمیان فعال حوزه شهر هوشمند و فاطمه زارع کارشناس پژوهشی دبیرخانه کانون‌های تفکر دانشگاه یزد نیز حضور داشتند.

http://tajpress.ir/fa/News/14377/مرحله-ابتدایی-صدور-پروانه-در-سامانه-شهروندسپاری-شهرداری-آغازشده
بستن   چاپ