ریشه تاریخی آش اسفنددر مناطق مخطلف؛
آداب و رسوم کهن منطقه ی بوانات از قادر آباد تا هرات و سرچهان و هرابرجان پخت آش اسفند
شنبه 30 بهمن 1400 - 19:44:35
خبرنگار : فرخنده تاج آبادی
تاج پرس/یزد
پختن آش اسفندی است که ریشه در تاریخ باستان این منطقه داشته و پس از قرن ها به ما رسیده است..بین چله بزرگ و کوچک که هشت روز است ،چارچار نام دارد که سرما به اوج خود  می رسد به سرمای پیره زن کش معروف است.مردم این مناطق معتقد بودند با پایان یافتن چله ی کوچک که پایان بهمن ماه است زمین نفس می کشد ، گرما برزمین‌ حاکم می شود و زنده شدن طبیعت و سرسبزی و باروری را در پی خواهد داشت که باید این رخداد طبیعت را جشن گرفت..در حقیقت جشن شکرگزاری از نعمات خداوند است.آش اسفند بسیار مقوی و باعث افزایش نیروی بدنی می‌گردد.این آش در جای جای این مناطق  نام های مختلفی دارد مثل: آش اسفندی.. .آش دنگورو.. آش پیره زن. .. .آش هفت دانه و آش مغولو
در برخی از همین مناطق که کوهستانی هم هست در آن شب  آتشی هم برپا می کنند، و از روی آن می پرند تا قضا و بلا را بدر کنند.در برخی دیگر مناطق سه آتش در سه شب متوالی می افروزند واعتقاد دارند باید وسایل آرایش پیره زن را هم فراهم کنند تا به خوبی و خوشی راهش را بگیرد و برود و سرما تمام‌شود.
مواد لازم برای این آش :
جو پوست کنده
نخود
عدس
لوبیا
خورو
چغندر
سیرابی
پاچه گوسفند
قورمه
گوجه باغی خشک
پره زردآلو 
پیاز 
روغن 
نمک 
زردچوبه
همراه با چاشنی
 رب انار یا سرکه

نویسنده : فلور یزدانی

http://tajpress.ir/fa/News/17915/آداب-و-رسوم-کهن-منطقه-ی-بوانات-از-قادر-آباد-تا-هرات-و-سرچهان-و-هرابرجان-پخت-آش-اسفند
بستن   چاپ