آخرین مطالب

"تحولِ سلامت" در گذر شش سالگی؛

آزمونِ "تحول سلامت" در بحرانِ "کرونا" استخدامی

آزمونِ "تحول سلامت" در بحرانِ "کرونا"

  بزرگنمایی:
کرونا ثابت کرد که نظام‌های سلامتِ تک بُعدی، نمی‌توانند در برابر بحران‌های تهدید کننده سلامت مانند بیماری‌های واگیردار که هر چند سال یکبار شاهد بروز و شیوع نوع جدیدی از آن‌ها هستیم، در امان بمانند؛ نه نگاه صرف به درمان برای غلبه بر این تهدیدات کارگشاست و نه تک‌نگری به بهداشت؛ بلکه باید بهداشت و درمان را به صورت توامان دید و ظرفیت‌های هر یک را برای مقابله با تهدیدات سلامت ارتقاء دارد...

تاج پرس، حالا که در روزهای کرونایی به سر می‌بریم و به مدد اقدامات تحولی که در بهداشت و درمان کشور رخ داده، توانستیم روند این بیماری را مدیریت کنیم، باید بدانیم همانقدر که ایجاد تخت‌های بیمارستانی جدید، توسعه بیمارستان‌های جنرال، نوسازی بافت فرسوده بیمارستانی و ارتقاء هتلینگ مراکز درمانی حائز اهمیت است، ایجاد مراکز جامع سلامت، خانه بهداشت، تربیت بهورز، راه‌اندازی پرونده الکترونیک سلامت برای مردم و غربالگری‌های متعدد برای رصد بیماری‌ها نیز به نوعی پاشنه آشیل سلامت جامعه محسوب می‌شوند. علاوه بر این در هر نظام سلامت باید اقدامات اساسی چون تامین دارو، ارتقاء کمی و کیفی آموزش پزشکی و پژوهش و تحقیقات پزشکی را هم مورد نظر قرار داد.

بر همین اساس بود که در سال 1393 و با سکانداری سید حسن قاضی زاده هاشمی، ساماندهی کشتی بحران زده سلامت به عنوان یکی از اولویت‌های اصلی دولت قرار گرفت و از 15 اردیبهشت ماه همان سال تحول در سلامت کلید خورد؛ طرحی که موفق شد بسیاری از قوانین و مصوبات معوق در حوزه سلامت را اجرایی کند و با وجود همه چالش‌های اعتباری و نیروی انسانی همچنان پیش رود.

کاهش سهم جیب مردم در هزینه‌های درمانی اولویت اصلی طرح تحول

تحول در سلامت که با هدف کاهش سهم پرداخت از جیب مردم در هزینه‌های درمانی و همچنین افزایش دسترسی به دارو و درمان در مراکز دولتی اجرا شد، ابتدا در حوزه درمان به عنوان نیازی اورژانسی، آغاز شد و افزایش تخت‌های بیمارستانی و تخت‌های ویژه، مقیمی پزشکان متخصص در بیمارستان‌ها و ماندگاری پزشکان در مناطق محروم از جمله اقدامات مهمی بود که انجام داد؛ به طوری که به گفته دکتر ایرج حریرچی- معاون کل وزارت بهداشت در قالب طرح تحول نظام سلامت در انتهای سال 1397 مجموعا 140 هزار و 859 تخت فعال در کشور وجود داشت که شاخص تخت بیمارستانی را در کشور به 1.7 تخت به ازای هر 1000 نفر رساند که از این تعداد تخت‌ 69 درصدش یعنی 97 هزار و 205 تخت در دانشگاه‌های علوم پزشکی قرار دارد.

در عین حال ایجاد 32 هزار تخت بیمارستانی، نوسازی کامل بیش از 45000 تخت بیمارستانی موجود، راه‌اندازی 42 پایگاه اورژانس هوایی، بهسازی 180 بخش اورژانس در کشور و ساخت و تجهیز 3000 تخت مراقبت‌های ویژه جدید ICU از دیگر اقدامات انجام شده در حوزه درمان در قالب طرح تحول سلامت بود.

11 میلیون نفری که بیمه رایگان شدند

با افزایش سطح دسترسی مردم  به مراکز درمانی لازم بود تا از نظر هزینه‌ای به‌گونه‌ای برنامه‌ ریزی شود تا مردم بتوانند از خدمات درمانی بهره مند شوند؛ چراکه یکی از اهداف مهم تحول سلامت، حفاظت مالی از بیماران در برابر هزینه‌های کمرشکن سلامت بود. باید توجه کرد که در سال‌ های قبل از 1392، با کاهش درآمد و قدرت خرید مردم، هزینه کرد آنها در حوزه سلامت و بهره مندی‌شان از خدمات درمانی کاهش یافت، اما با اجرای قانون بیمه همگانی در دولت یازدهم و ابتدای دولت دوازدهم، بیش از 11 میلیون نفر از ایرانیانی که از هیچ نوع پوشش بیمه سلامتی برخوردار نبودند، تحت پوشش بیمه همگانی قرار گرفتند.

حفاظت مالی از بیماران در برابر هزینه‌های کمرشکن سلامت

همچنین تا پیش از اجرای طرح، هزینه‌های مردم در حوزه سلامت بیش از 50 درصد بود.  از طرفی ارجاع بیماران به خارج از بیمارستان برای خرید دارو، تجهیزات مصرفی و تصویربرداری‌های پزشکی نیز یکی دیگر از معضلات مردم در حوزه سلامت محسوب می‌شد که هزینه‌های پنهانی را به آنها تحمیل می‌کرد. این درحالیست که با اجرای طرح تحول سلامت و به اذعان مسوولان به طور کلی سهم پرداخت از جیب بیماران در حوزه سلامت به 32.4 درصد کاهش یافته است. همچنین ارجاع بیماران به خارج از بیمارستان برای تهیه دارو و ملزومات پزشکی ممنوع شد و بیمارستان‌ها مکلف شدند که خودشان اقلام مورد نیاز بیماران را تامین کنند.

راه‌اندازی 250 کلینیک ویژه و تحقق سه هدف کلان

در عین حال باید توجه کرد که قبل از اجرای طرح تحول سلامت بیمارستان­‌های دولتی وابسته به وزارت بهداشت از نظر ارائه خدمات سرپایی ضعیف عمل می­ کردند و به ­طور معمول بیماران برای دریافت خدمات تخصصی به این بیمارستان ­ها مراجعه نمی ­کردند، اما با اجرای طرح تحول سلامت و ارائه خدمات تخصصی سرپایی در قالب 250 کلینیک‌ ویژه، سه هدف کلان محافظت مالی مردم در برابر هزینه های درمانی، بهبود عدالت در دسترسی به خدمات درمانی و ارتقاء کیفیت خدمات درمانی تأمین شد.

پزشکانی که در مناطق محروم ماندگار شدند

از طرفی پیش از اجرای طرح تحول سلامت  پزشکان متخصص به­ عنوان نیروی طرح خدمات تخصصی به مناطق محروم اعزام می ­شدند و در اغلب موارد به دلیل نبود اقدامات لازم تشویقی برای ماندگاری آنها در مناطق محروم، این مناطق را ترک می ­کردند، اما با اقدامات تحولی در حوزه سلامت، در قالب برنامه حمایت از ماندگاری پزشکان در مناطق محروم این مناطق تحت پوشش قرار گرفتند و شاهد رشد افزایش تعداد پزشکان در مناطق محروم پس از اجرای برنامه ماندگاری بودیم؛ به طوری که بیش از 4300 پزشک عمومی، متخصص و فوق تخصص در مناطق محروم کشور فعالیت می‌کنند که منجر به افزایش دسترسی مردم به خدمات سطح دو و سه ارائه خدمت در مناطق محروم کشور شده است.

همچنین بیش از 6350 پزشک در 19 رشته تخصصی و فوق تخصصی  در 355 بیمارستان دولتی به عنوان پزشک مقیم فعالیت دارند و افزایش دسترسی عادلانه تخصصی در بیمارستان‌ها با میانگین حضور 875 متخصص مجزا در هر شب در کشور حاصل می شود.

55 هزار نیروی بهداشتی در خط مقدم سلامت

هم‌راستا با جراحی درمان، نوبت به بهداشت رسید. باید توجه کرد که شبکه بهداشت و درمان در نقاط روستایی کشور با نام خانه بهداشت و با تلاش بهورزان خدمات بهداشتی و مراقبت‌های اولیه به مردم تحت پوشش با جمعیت تقریبی حدودا 1000 نفر ارائه می‌شود. از طرفی به طور متوسط هر 5 خانه بهداشت تحت پوشش یک مرکز خدمات جامع روستایی هستند که در آن پزشکان، پرستاران و در برخی مناطق خدمات آزمایشگاه و دندانپزشکی به مردم به صورت رایگان ارائه خدمت می‌کنند.

در شهرها نیز اولین واحدهای ارائه کننده خدمت پایگاه‌های سلامت هستند. در این پایگاه‌ها مراقبین سلامت در حال فعالیت هستند و خدماتی مشابه آنچه که بهورزان در روستا انجام می‌دهند را به مردم ارائه می‌دهند با این تفاوت که جمعیت تحت پوشش مراقبین سلامت حدودا 2500 نفر است. این جمعیت به شکل فعال در حال دریافت خدمات هستند. باید توجه کرد که هر سه تا چهار پایگاه سلامت زیر مجموعه یک مرکز خدمات جامع سلامت شهری هستند. در مراکز جامع سلامت شهری به ازای هر 12 هزار نفر یک پزشک فعالیت می‌کند. همچنین مراقبت‌های مرتبط با دهان و دندان، سلامت روان، تغذیه، بهداشت محیط، بهداشت حرفه‌ای و خدمات مامایی و آموزش شیردهی در این مراکز ارائه می‌شود که البته  این خدمات بعد از اجرای طرح تحول سلامت به ظرفیت این مراکز اضافه شده‌اند.

بنابراین یکی از اقدامات مهم بهداشتی، ساخت، تجهیز و توسعه خانه‌های بهداشت و مراکز جامع سلامت بود؛ به طوری که در حال حاضر در کل کشور 17 هزار و 800 خانه بهداشت در روستاها فعال هستند که 31 هزار و 500 نفر بهورز در این خانه‌های بهداشت فعال هستند. همچنین 4700 مرکز خدمات سلامت جامع روستایی نیز به طور فعال در حال فعالیت هستند. در شهرها نیز حدود 5 هزار و 700 پایگاه سلامت فعال هستند که در این پایگاه‌ها 24هزار نفر مراقب سلامت مشغول به فعالیت هستند. بنابر اعلام وزارت بهداشتی‌ها در مجموع جمعیتی معادل 55 هزار نفر در کشور، افرادی هستند که خدمات پیشگیری، ارتقای سلامت و بیماریابی را در خط مقدم سلامت به مردم ارائه می‌دهند و البته در بحران کرونا هم کارنامه خوبی از خود بجای گذاشتند.

به طوری که بیشترین بار خدمات برای ارائه خدمت به مردم، پس از پزشکان و پرستاران در بیمارستان‌ها، بر عهده بهورزان، مراقبین سلامت و پزشکان شهری و روستایی است که مسئول غربالگری از راه دور تمام جمعیت تحت پوشش خود هستند و هر روز طی تماس با این جمعیت اقدام به آموزش از راه دور آنها می‌کنند. همچنین با چند سوال ساده در مورد علائم بیماری کووید 19 آنها را شناسایی کرده و موارد را در پرونده الکترونیک سلامت افراد منظور می‌کنند. در صورتی که فردی با علائم بیماری در تماس با سایر افراد نیز شناسایی شوند، به مراکز خدمات جامع سلامت منتخب ارجاع داده می‌شوند.

کرونا و بهداشتی‌ها

باید توجه کرد که بنابر اعلام وزارت بهداشت، اکنون حدود 1100 مرکز خدمات جامع سلامت در کل کشور از ابتدای شروع اپیدمی بیماری کووید 19 بیماران ارجاعی را پذیرش کرده و مراقبت‌های لازم را انجام می‌دهند. در صورتی که فرد با مشکلات بیشتری رو به رو باشد او را به بیمارستان‌های تعیین شده ارجاع می‌دهند. همچنین تاکنون بیش از 72 میلیون نفر ایرانی توسط بهورزان و مراقبین سلامت از نظر ابتلا به کرونا از راه دور مورد غربالگری قرار گرفته اند.

همانطور که اشاره شد، یکی از ظرفیت‌های بهداشتی مهمی که در بحران کرونا به کمک کشور آمد، پرونده الکترونیک سلامت بود که به موازات اقدامات تحولی در درمان، مورد توجه قرار گرفت و بنابر اعلام وزیر بهداشت در تیر ماه 1398، تکمیل و مستقر شد؛ به طوری که به گفته نمکی حداقل 75 میلیون ایرانی با کد ملی قابلیت تشکیل پرونده الکترونیک سلامت دارند. پرونده الکترونیک سلامت یکی از ظرفیت‌هایی بود که در غربالگری کرونایی‌ها در افرادی که دارای پرونده الکترونیک سلامت بودند،  به کمک سیستم بهداشت و درمان کشور آمد.

بی‌تردید ساخت و راه اندازی بیش از یکصد بیمارستان در قالب 32 هزار تخت بیمارستانی و هزاران تخت ویژه و ICU جدید و تجهیز آنها نیز در ارایه خدمات به بیماران بدحال کرونا و کاهش آمار مرگ و میر ناشی از این بیماری در کشور سهم بسزایی دارند.

این ظرفیت‌ها در کنار از خود گذشتگی‌های کادر بهداشت و درمان، ساختار "سلامت" کشور را قادر ساخت تا بتواند به مقابله با بیماری کووید-19 برخیزد و روند آن را در کشور تحت مدیریت درآورد. کرونا نشان داد که نه تنها نباید به "سلامت" با عینک "سیاست" نگاه کرد، بلکه باید به دور از هر نوع سیاسی کاری و حاشیه این حوزه را پیش برد و ظرفیت‌هایش را مطابق با استانداردهای روز بین المللی ارتقاء داد؛ چراکه بیماری‌هایی چون کرونا هر لحظه ممکن است بر علیه انسان‌ها طغیان کنند.

انتهای پیام


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

قنات قدیمی ترین مدل حکمرانی در سیستم های حاکمیتی ایران بوده است

شهروندان و همکاران صنعت آب را به مشارکت در پویش(دو درجه کمتر)دعوت کرد

کسب رده موفق توسط نمایندگی ولی فقیه در سپاه الغدیر استان یزد

نقش آفرینی ثبت احوال در تصمیم گیری های کلان با هشدارهای جمعیتی و ارائه آمارهای تحلیلی

هدف اصلی سازمان بهبودشبکه حمل و نقل شهری وگسترش ناوگان است

استان یزدرتبه اول کشوری را به لحاظ طرح‌های سرمایه‌گذاری بخش گردشگری دارد

برترین دروازه بان‌های سال 2024

قیمت خودرو امروز 27 آذر 1403 / خودرو چینی کله پا شد +جدول

حقوق کارمندان، بازنشستگان و سربازان تغییر کرد

اعضای هیات امنای خانه کتاب و ادبیات ایران منصوب شدند

رفع موانع و تسهیل گری زیست بوم استارتاپی استان

اقدامات اثرگذار درکاهش تلفات جانی درمحورهای مواصلاتی استان

سومین دوره لیگ برتر تیمی دارت کارگران کشور

شناسایی تعدادی از دانش آموزان توانمند از طریق تعریف طرح پژوهشی

جشن فارغ‌التحصیلی دانشجویان دانشکده توسعه فناوری دانشگاه آزاد اسلامی: نگاهی به چالش‌های آموزش عالی

نماینده ی جدید مدیران مسئول درهیات نظارت برمطبوعات مشخص شد

اجرای طرح‌های پژوهشی، آموزشی ، مطالعاتی بین خانه فناور محیط زیست و پارک علم و فناوری یزد

یزدجزو پنج استان صنعتی کشور به لحاظ مصرف گاز است

اولین جشنواره سراسری هنرهای تجسمی دانشجویان به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی یزد

نمایشگاه ثمره نوآوری و تلاش بی‌وقفه جوانان استان است

غذای سالم موجب سلامت جسم و روان می‌شود

خاک مظلوم‌ترین مولفه طبیعت که باید به آن توجه ویژه‌ای شود

اکنون شش هزار و 200 دانشجو در 107 مقطع تحصیلی از رشته‌های بهیاری و بهورزی درحال آموزش هستند

تأکید بر اهمیت الگوپذیری از شخصیت حضرت فاطمه زهرا (س)

بیمه «فرهنگ و هنر» عنوانی که از این پس اعضای صندوق اعتباری هنر و هنرمندان با آن بیمه می‌شوند

احداث ساختمان اداری آستان قدس رضوی به مساحت 2467/43 متر مربع در شهرستان بهاباد

سنددار شدن رودخانه ای به مساحت 2520 متر مربع در استان

اصلاح و بازسازی حدود 2 هزار متر از خط انتقال مجتمع آبرسانی امام حسین(ع)

بیماران نیازمند به خون را در فصل سرما از یاد نبریم

ثبت نام یک هزار و661 نفر برای شرکت در دوازدهمین آزمون فراگیر استخدامی دستگاه‌های اجرایی استان یزد

بیشترین خسارت پرداختی بیمه در استان مربوط به تصادفات است

کشف یک تن انواع مواد مخدر در محورهای ورودی یزد

امکان دریافت گواهی‌نامه مالکیت ملک در سامانه کاتب فراهم شد

ترویج فرهنگ اهدای خون در بین جوانان و بانوان و خانواده ها

مشارکت اکثر بهره‌برداران یزدی در سرشماری کشاورزی

توسعه اقتصادی استان با تمرکز بر مسائل زیست محیطی،حفظ منافع نسل‌های آینده

تدوین استاندارد در دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد

برنامه‌های هفته پژوهش و فناوری استان تشریح شد

گامی موثردر حوزه شرکت‌های مرتبط با هوش مصنوعی

برگزاری اولین همایش استانی الگوی حکمرانی تمدنی علم و فناوری در دانشگاه یزد

برگزاری اولین رویداد ورزشی کشوری در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه یزد

جدول نرخ گاز مایع مازاد بر سهمیه در سامانه سدف

حلقه صالحین برون سازمانی بانوان استاندارد یزد برگزار شد

مهمترین اهداف رزمایش ایجاد هماهنگی بین دستگاه‌های خدمت رسان و امدادگر

اقتصاد یزد، اقتصادی کوچک با بخش‌های بزرگ است

ایجاد 10 فرهنگسرا و 35 مکان ورزشی در شهر یزد

مرکزتحقیقات واموزش کشاورزی ومنابع طبیعی استان گلستان

تاسیس رشته فیزیک مهندسی در مقطع کارشناسی در دانشگاه یزد

ثبت افتخاری دیگر در حوزه کیفیت، برای استان یزد

بیش از 20 کیلومتر اصلاح و بازسازی خط انتقال و شبکه توزیع آب در روستاهای بخش چاهک هرات