بزرگنمایی:
آشنایی با بافت تاریخی محله شاه ابوالقاسم به همراه معرفی خانههای مشاهیر و مفاخر این محله در ایستگاه هفدهم سلسه نشست های تاریخ یزد به همت مدیریت اسناد و کتابخانه ملی استان بررسی شد.
به گزارش تاج پرس/یزد
در این نشست سعید زارع مدیر این مرکز در استان با بیان اینکه محله شاه ابو القاسم در مجاورت محله فهادان واقع شده و از جهات شمال به محلات کوشکنو و سرچم ، از جنوب به محله دروازه شاهی ، از شرق به محله وقت الساعت و از غرب به محله باغ گندم محدود است ادامه داد:نام این محله بسیار معروف مأخوذ از اسم شهاب قاسم طراز می باشد که در قرن هشتم هجری در محله مذکور مدرسه و مسجدی را به همین عنوان تأسیس کرد و نام این مسجد ومدرسه به مرور ایام به صورت شاه ابوالقاسم تداول یافته است.
وی در ادامه با اشاره به سیر تحول محله ی شاه ابوالقاسم یزد گفت : از مطالب مورخان محلی یزد چنین برمی آید که محله شاه ابو القاسم در قرن هشتم هجری احداث گردیده است.
در ادامه استاد محمد امیر جلیلی پژوهشگر تاریخ یزد و از اهالی محله ی شاه ابوالقاسم با اشاره به اینکه بنا بر مستندات بافت تاریخی این محله به 700 سال گذشته بر می گردد و به طور کلی بافت تاریخی یزد شامل تنها 17 محله بوده که در قلعه ای محصور شده بود افزود: یک طرف قلعه محله ی سید گلسرخ و طرف دیگر خیابان امام و سید نصر و فرمانداری و مسجد جامع تا شاهزاده فاضل بوده است . وی در ادامه با بیان اینکه محله ی شاه ابوالقاسم به نام شهاب الدین قاسم طراز نامگذاری شده است ادامه داد:
بنا بر اسناد موجود در اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اولین مدرسه ی پزشکی ایران در محله ی شاه ابوالقاسم بوده است که این مدرسه با نام مدرسه ی صدر نام داشته و از مدرسه ی جندی شاپور با سابقه تر بوده است.
وی در ادامه با بیان اینکه قریب به اتفاق مردم یزد در ابتدا شافعی مذهب بوده اند افزود: لکن محله ی شاه ابوالقاسم در طول تاریخ از ابتدا تنها محله ی شیعه نشین بوده است.
استاد محمد امیر جلیلی ادامه داد:همچنین از آنجا که ادامه ی حیات محلات یزد همواره در گرو رد شدن قنات بوده است از دیگر ویژگی های محله ی شاه ابوالقاسم رد شدن قنات های زارچ و قنات اله در این محله بوده است. وی گفت: همچنین همزیستی مسالمت آمیز ادیان مختلف از جمله یهودی و زرتشتی از دیگر شاخص های فرهنگی این محله بوده است.
وی ادامه داد: این پژوهشگر تاریخ یزد همچنین با بیان اینکه آب وقف آباد از این محله رد می شده ادامه داد: وجود امامزادگان متعدد از جمله امامزادگان صغیر و کبیر و سید کاووش وا استقرار 14 مسجد از ویژگی های دینی و مذهبی این محله بوده است. وی گفت: در محله ی شاه ابوالقاسم یزد شخصیت های و خاندان های بزرگی همچون شیخیها ، خنجری ها، شمشیری ها، زرگرها، صندوق سازها، فخارها، محمد صادق افشار و محمود افشار پدر ایرج افشار و استاد غلام صنعتی زندکی می کردند.
در ادامه ی این نشست استاد حسین مسرت و اکبر قلم سیاه از پژوهشگران و نویسندگان حوزه ی تاریخ یزد به ارائه سخنرانی در خصوص بافت تاریخ محله ی شاه ابوالقاسم پرداخته و در ادامه تعدادی از اماکن و شخصیت های فرهنگی این محله به صورت بافت گردی توسط استاد امیر جلیلی به حاضرین معرفی شد. گفتنی است محله شاه ابو القاسم در مجاورت محله فهادان واقع شده و از جهات شمال به محلات کوشکنو و سرچم ، از جنوب به محله دروازه شاهی ، از شرق به محله وقت الساعت ، واز غرب به محله باغ گندم محدود است .
- سه شنبه ۱ آبان ۱۴۰۳ - ۰۸:۱۸:۲۸
- ۳۴ بازدید
- منبع: فرخنده تاج آبادی