وزیرفرهنگ وارشاداسلامی
هنر، خط اتصال بین ادیان و پیروان مذاهب گوناگون است
فرهنگی واجتماعی
بزرگنمایی:
تاج پرس:وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت هنر، خطِ اتصال بین ادیان و مذاهب گوناگون است، اگر دینی از هنر استفاده نکند، زبان مشترک فرادینی را از دست داده است یا کمتر از آن بهره میبرد.
به گزارش تاج پرس به نقل از از روابط عمومی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، آئین رونمایی دهمین مجلد از مجموعه شاهکارهای هنری در آستان قدس رضوی «در جواهرنشان» امروز چهارشنبه (30آبان) با حضور سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجتالاسلام و المسلمین احمد مروی تولیت آستان قدس رضوی، حجتالاسلام و المسلمین معزی نماینده رهبری در هلال احمر، حجتالاسلام سعیدرضا عاملی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، رسانه و جمعی از فعالین هنری برگزار شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم گفت: هنر و دین همزاد انسان و دو بال برای انسان و انسانیت هستند.
وی با بیان اینکه در مورد کارکردهای هنر برای دین میشود مفصل صحبت کرد، افزود: کارکرد نخست هنر برای دین تبدیل مفاهیم دینی به فرم های اثرگذار است؛ دین راه خود را مییابد اما اگر میخواهد در رسیدن به اهدافش سرعت یابد به قالب هنر نیاز دارد.
صالحی تصریح کرد: نکته مهم دیگر، تبدیل عناصر انتزاعی و ذهنیِ دینی به اجزای محسوس تمدنی است. تمدن از دو بخش نرم و سخت تشکیل شده است اگر بخواهیم مفاهیم ذهنی دینی را به تمدن تبدیل کنیم هنر خط اتصال آن است. طبیعتا دین که از اجزای پایه تمدنها بوده و هست اگر بخواهد به اجزای محسوس تمدنی تبدیل شود و در آن مغفول واقع نشود، باید به هنر رجوع کند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر اهمیت هنر در این زمینه بیان کرد: هنر میتواند نمادسازی و نمادگستری دینی را گسترش دهد، نمادها تاثیر زیادی در ارتباطات اجتماعی و فردی دارند و اگر از هنر استفاده نشود نمادسازی یا رخ نمیدهد یا دیر ایجاد میشود. نمادها حامل انتقال مفاهیم به صورت مستقیم و غیرمستقیم هستند و هنر میتواند نمادسازی و نمادگستری دینی را محقق کند.
وی با بیان اینکه اگر بخواهیم دین را به حوزه نمادها نزدیک کرده و نمادها را به عنصری اجتماعی و بینفردی تبدیل کنیم حتما به هنر نیاز داریم.
صالحی افزود: نکته دیگر موقعیت آفرینی هنر برای زبان فرا دینی است، در همه ادیان زبانِ «دروندینی» داریم؛ اما اگر دینی بخواهد زبان مشترک فرادینی یابد به گونهای که پیروان ادیان دیگر هم آن را بفهمند و در این زمینه به هنر نیاز دارد. هنر، خطِ اتصال بین ادیان و مذاهب گوناگون است، اگر دینی از هنر استفاده نکند، زبان مشترک فرادینی را از دست داده است و یا کمتر از آن بهره میبرد.
صالحی همچنین با اشاره به ابعاد باطنی و معنوی ادیان، تصریح کرد: با زبان هنر میتوان به لایههای باطنی نزدیک شد و بین آن لایهها و مخاطبان ارتباط برقرار کرد. اگر ما از هنر در این زمینه استفاده نکنیم، از لایههای باطنی ادیان و به طور خاص مفاهیم قرآنی و معارف اهل بیت (علیهمالسلام) محروم میشویم. هنر میتواند میان لایه های باطنی دین و انسانها فرصت ارتباطی ایجاد کند.
وزیر فرهنگ در عین حال با تاکید بر اینکه کارکردهای هنر برای دین به این موارد خلاصه نمیشود، خاطرنشان کرد: نکته پایانی این که هنر فرصتی برای بروز متعالیِ محبت دینی ایجاد میکند. در همه ادیان به ویژه محبان اهل بیت (ع)، محبت دینی امری جاری است که گاهی بروز ساده و گاهی ظهور متعالی دارد. هنر فرصت ارائه وجه متعالیتر در محبت دینی را فراهم میکند.
صالحی در ادامه سخنانش با بیان اینکه حرم امام رضا (ع) یک گنجینه کممانند هنری است، گفت: امام هشتم فرصتی تاریخی و معنوی برای ایران بوده و هست. کشور ما به دلیل قرار گرفتن در چهارراه جهانی، غارتها و چپاولهای زیادی دیده است. قداست امام رضا (ع) موجب شده که به مقدار قابلتوجهی، ذخایر فرهنگی و هنری در آن گنجینه محفوظ بماند و ما به عنوان ایرانی، از این جهت هم مدیون حضرت ثامنالائمه (ع) هستیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان سخنانش درباره گنجینه هنری آستان قدس رضوی تاکید کرد: تنوع و تکثر آثار و سبکهای مختلف، گنجینه کمنظیر و بلکه بی نظیری است. کسانی که تلاش میکنند گنجینه کمنظیر را به شهود بیاورند و از حاشیه به متن تبدیل کنند با این اقدامشان حتما به گنجینه میراث ایرانی اسلامی کمک میکنند. اگر میخواهیم در فضای هنر رضوی از هنر که همزاد دین است بیشتر استفاده کنیم، در بسیاری از حوزههایی که یادکردم، هنر میتواند برای ما فرصتسازی و جهشهایی را خلق کند.
انتهای پیام
- پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ - ۰۸:۵۸:۰۹
- ۴۷ بازدید
- منبع: روابط عمومی وزارت فرهنگ وارشاداسلامی