بزرگنمایی:
یکی از بزرگترین تولیدکنندگان کاکتوس کشور در یزد پرورش کاکتوس را یکی از بهترین اشتغالها با سود بالای ۶۰ درصد میداند و میگوید: کشورهای عربی و اروپایی یکی از بزرگترین خریداران کاکتوس ایران هستند.
تاج پرس/یزد
مهدی جلیلی یکی از تولیدکنندگان کاکتوس با بذر در کشور است. در بازدیدیکه از گلخانه او داشتیم شاهد کاکتوسهای مختلفی در آن بودیم که هر کدام در ظروف مخصوص این مسئله روییده بودند و به گفته جلیلی هیچ کدام از این کاکتوسها بدون بازار فروش رها نمیشوند و تمام آنها با قیمتی مناسب در بازار عرضه خواهند شد.
کاکتوس که گیاه محبوبی در بین مردم به خصوص یزدیها شده، مقاومت بالایی به گرما و سرما دارد و شاید اکثرا از شنیدن نام کاکاتوس زمختی و برگهای پرتیغش را متصور شویم اما جالب است بدانیم که بنا به گفته یکی از بزرگترین تولیدکنندگان کاکتوس کشور، همین کاکتوسها امروزه یکی از بهترین اشتغالها با سود بالا و بیش از 60 درصد سود خالص را به وجود آورده و نه تنها در محیط گلخانه و در سطح زیرکشت وسیع بلکه در محیطهای کوچکتری مانند بالکن خانه و پشت بام و حتی یک اتاق کوچک هم قابل پرروش و عرضه هستند.
این تولیدکننده در بازدید خبرنگاران و اعضای هیات رییسه روابط عمومیهای استان یزد از گلخانهاش اظهار میکند: کاکتوسهایی که بذرهایشان را میکاریم، از ابتدای کشت توسط شرکت عرضه کننده بذر خرید تضمینی میشوند و از طرفی کشورهای عربی و اروپایی یکی از بزرگترین خریدارهای کاکتوس ایران هستند.
وی علت مطالبه کشورهای مختلف از کاکتوسهای یزد میگوید: آفتاب و هوا، اقلیم مناسب کشت کاکتوس و قیمت کم سوخت و نیروی کارگر در کشور ما منجر شده است تا کشورهای دیگر از ابتدای رشد بذرها این محصولات را مطالبه کنند.
این کشاورز یزدی در مورد استفادههای کاکتوس میگوید: نه تنها زیبایی میوه، گل، برگ و ساقه کاکتوس مورد استفاده است بلکه در نهایت نیز میتواند به عنوان خوراک دام استفاده شود و با توجه به قیمت نهادههای دامی، در حال جایگزینی به عنوان خوراک دام است.
وی از قابل تکثیر بودن کاکتوسها از ساقه و برگ و بذر یاد میکند و میگوید: در حال حاضر 500 تولیدکننده کاکتوس در کشور وجود دارد که در گلخانههای 15 تا 2000 متری مشغول به کار هستند اما این گلخانه از نظر وسعت سومین گلخانه پرورش کاکتوس کشور از طریق بذر کاکتوس به شمار میرود.
وی با بیان این که پرورش کاکتوس از طریق بذر هزینه و تکنولوژی بالایی لازم دارد، میگوید: در هر یک مترمکعب، 2000 عدد بذر کاشته میشود که انتقال آن پس از رویش به گلدان مرحله دشوار و نیازمند مهارت خاصی است.
این مسئول هزینه کشت هر مترمربع کاکتوس از طریق کشت هیدروپونیک را شامل هزینهای 1.5 میلیون تومانی میداند و میگوید: کاشتن کاکتوس با بذر هزینه و صبر حدود 12 تا 15 ماه و تکنولوژی بالایی میخواهد اما کاشت از طریق تکثیر با برگ راحت تر است.
وی به تقلبی بودن برخی از بذرهای داخل بازار اشاره میکند و میگوید: بذرها را باید از شرکت های وارد کننده بگیرید چرا که بازار پر شده از بذرهای عمده و تقلبی که هیچ ضمانت نامه ای هم ندارند.
این کشاورز یزدی با تاکید بر این که گلخانه مانند سایر علوم نوعی علم محسوب میشود، میگوید: متاسفانه هنوز این مسئله جانیفتاده و برخی با پلاستیک و چند میله خود را صاحب گلخانه میدانند در حالی که باید گلخانهها به عنوان محیطهای محدود کنترل شده شرایط را برای پرورش گیاه با استفاده بهینه از انرژی را فراهم کنند.