آخرین مطالب

اعطای مالکیت 5600 هکتار از جنگل‌های هیرکانی براساس یک سند قدیمی(عوامل خروج جنگلهای هیرکانی از فهرست میراث جهانی یونسکو) استخدامی - حقوقی و قضایی

اعطای مالکیت 5600 هکتار از جنگل‌های هیرکانی براساس یک سند قدیمی(عوامل خروج جنگلهای هیرکانی از فهرست میراث جهانی یونسکو)

  بزرگنمایی:
چند روزی است که اعطای مالکیت ۵۶۰۰ هکتار از جنگل‌های آق‌مشهد ساری به یک شخص بر اساس یک سند قدیمی باعث واکنش‌های زیادی شده است این در حالیست که این ۵۶۰۰ هکتار بخشی از جنگل‌های هیرکانی است که سال گذشته در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.

تاج پرس
به گزارش ایسنا،
جنگل‌های هیرکانی، منطقه‌ای جنگلی در کرانه جنوبی دریای کاسپین و بخش شمالی رشته کوه‌های البرز که غنای فرهنگی و تنوع زیستی، گونه‌های بومی نادر و منحصر به فرد گیاهی و جانوری و زیبایی حیرت‌انگیز طبیعی‌ آن چشم هر بیننده‌ای را به خود خیره می‌کند. این جنگل‌ها نوار سبزی به طول 850 کیلومتر و مساحت یک میلیون و 850 هزار هکتار هستند که سواحل جنوبی دریای کاسپین را پوشانده‌اند و باقی‌مانده جنگل‌های پهن برگ خزان‌کننده از دوران سوم زمین شناسی هستند و فرآیند تکامل آن‌ها از 25 تا 50 میلیون سال پیش به شکل طبیعی و پیوسته ادامه یافته است.

با آنکه تنها بخش کوچکی از جنگل‌های هیرکانی یعنی حدود 20 هزار هکتار در جمهوری آذربایجان قرار دارد اما در سال 2005 جمهوری آذربایجان نسبت به ثبت جهانی جنگل‌های هیرکانی موجود در کشور خود اقدام کرد اما یونسکو به دلیل استقرار بخش عمده این جنگل‌ها در ایران، این درخواست را نپذیرفت و پیشنهاد کرد که دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان به‌طور مشترک نسبت به ثبت جنگل‌های هیرکانی در یونسکو اقدام کنند. بعد از گذشت چند سال هیچ توفیقی در زمینه ثبت مشترک جنگل‌های هیرکانی حاصل نشد تا اینکه حدود سه سال پیش جمهوری اسلامی ایران به دلیل ارزش بالای جنگل‌های هیرکانی، تصمیم گرفت که ثبت جهانی آن را دنبال کند.

تیرماه سال گذشته 310 هزار هکتار از حدود دو میلیون هکتار جنگل‌های هیرکانی به عنوان دومین میراث طبیعی ایران پس از «بیابان لوت» در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید. از آنجایی که عرصه‌های انتخابی برای ثبت جهانی باید کاملاً بکر و از تخریب، جاده‌سازی و فعالیت‌های معدنی مصون باشند، 12 مکان انتخابی به یونسکو معرفی و از سوی آن‌ها پذیرفته شد که شامل 130 هزار هکتار محدوده اصلی و حدود 180 هزار هکتار به عنوان حریم حفاظتی این محدوده‌ها در نظر گرفته شده که جنگل‌های آق‌مشهد ساری نیز جزوی از آن است.

زمانی که یک سایت میراث طبیعی یا فرهنگی در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار می‌گیرد موجب توجه هر چه بیشتر به اهمیت فوق العاده آن سایت می شود و می تواند بسترساز حفاظت بهتر از آن شود همچنین با تبلیغ مناسب و رعایت استانداردهای حفاظتی، به جذب گردشگر و تقویت بنیه اقتصادی جوامع محلی و ملی کمک شایان توجهی می کند این در حالیست که سایت‌های میراث جهانی می‌توانند در فهرست میراث جهانی در معرض خطر ثبت شوند و در صورت بی توجهی به این آثار در نهایت از ثبت جهانی خارج شوند و تاکنون نیز دو سایت از فهرست میراث جهانی یونسکو خارج شده‌اند که شامل منطقه ‌حفاظت‌شده تیزشاخ عربی در عمان و دره درسدن اِلبه در کشور آلمان است.

گفتنی است که عواملی که باعث تهدید ثبت میراث طبیعی در فهرست میراث جهانی یونسکو می‌شود کاهش جدی جمعیت گونه‌های در معرض خطر، از بین رفتن زیبایی‌های طبیعی یا انجام فعالیت‌هایی مانند قطع درختان، ایجادآلودگی، استخراج، کشاورزی و سایر اقداماتی است که موجب نابودی آن محیط می‌شود این درحالیست که چندی پیش خبر از وقف 5600 هکتار از جنگل‌های هیرکانی در منطقه آق مشهد واقع در استان ساری به یک شخص منتشر شد.

به گفته رضا افلاطونی - مدیرکل دفتر حقوقی سازمان امور جنگل ها-  سازمان جنگل‌ها با استناد به قانون ملی شدن جنگل‌ها و مراتع کشور که در سال 1341 تصویب شده است، جنگل‌های مورد مناقشه در آق‌مشهد ساری را برابر مقررات به عنوان اراضی ملی اعلام کرده بود. پیش از این5600 هکتار جنگل بکر تصرف شده نیز جزو انفال و اراضی ملی اعلام شده بودند.

محمد درویش – پژوهشگر محیط زیست- در این‌باره به ایسنا گفت: در اسناد ایران چه در این دولت و چه در  گذشته هر نوع دخل و تصرف شخصی در اموال ملی از سال 1341 که قانون ملی شدن جنگل‌ها و مراتع تصویب شد غیر قانونی بوده و تمام عرصه‌های جنگلی، تالابی، مرتعی، بیابانی و کوهستان‌ها به عنوان انفال و جزو املاک کل ملت ایران محسوب شده‌اند و دیگر کسی حق دخل و تصرف در آن‌ها را نداشته است. 

مطابق با قانون ملی شدن جنگل ها و مراتع کشور مصوب سال 1341، کلیه اراضی جنگلی و مرتعی متعلق به دولت جمهوری اسلامی ایران بوده و از این تاریخ به بعد اعم از آنکه فاقد سند بوده و یا دارای مالک و سند رسمی مالکیت باشد، اسناد متعلق به آن ابطال و به نفع دولت جمهوری اسلامی ایران ثبت و ضبط می‌شود مگر آنکه قبل از این تاریخ سابقه احیا و دخل و تصرفات انسانی و مصنوعات مربوطه و آثار آن در این اراضی موجود باشد و گواه آن باشد که مالک و یا مدعی آن را رها نکرده و پوشش گیاهی آن به صورت خودروی جنگلی و مرتعی طبیعی نباشد، در غیر اینصورت چه اراضی مذکور داخل در حریم شهر باشند و چه در خارج از حریم شهر، ملی و متعلق به دولت با تولیت اداره منابع طبیعی و آبخیزداری محل است. 

گذشته از تمام مسائلی که طی هفته جاری درباره وقف 5600 هکتار از جنگل‌های آق‌مشهد مطرح شده است که این فرد با استناد به سندی که گفته می‌شود به دوره قاجار بازمی‌گردد مالک بخش وسیعی از جنگل‌های بکر کشور در روستای آق مشهد ساری شده است و به گفته مدیر کل حقوقی سازمان جنگل‌ها شخص مذکور همچنین از سازمان جنگل‌ها مجوز قطع درخت می‌خواهد، این در حالیست که قطع درختان یکی از اقداماتی است که میراث طبیعی را در خطر حذف از فهرست میراث جهانی یونسکو قرار می‌دهد.

درویش در این‌باره گفت: وقف بخشی از جنگل‌های هیرکانی و احتمال صدور مجوز برای قطع درختان آن می‌تواند به منزله چراغ سبزی برای سوداگران و زمین‌خواران باشد تا شاهد چنین اتفاقات مشابهی در آینده باشیم.

این فعال محیط زیست با اشاره به اینکه جنگل‌های هیرکانی سال گذشته در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد، به ایسنا گفت: وقف بخشی از جنگل‌های آق مشهد که یکی از بهترین بخش‌های جنگل‌های هیرکانی است، می‌تواند خطرناک باشد و اگر هر نوع دخل و تصرفی در این جنگل‌ها اتفاق بیفتد احتمال اینکه از فهرست میراث ثبت جهانی خارج شویم را زیاد می‌کند.

او ادامه داد: خارج شدن جنگل‌های هیرکانی از میراث یونسکو در وهله اول سرافکندگی دارد چراکه نشان می‌دهد نتوانسته ایم چنین امتیاز بزرگی را حفظ کنیم و در وهله دوم خارج شدن از ثبت جهانی باعث می شود دست سوداگران، جنگل‌خواران و افرادی که به‌دنبال تغییر کاربری اراضی هستند به جنگل‌های هیرکانی باز شود و روند تخریب این جنگل‌ها افزایش پیدا ‌کند.

این پژوهشگر محیط زیست درباره جنگل‌های هیرکانی توضیح داد و گفت: این جنگل‌ها از دوران سوم زمین شناسی حضور داشتند و شواهد زیادی وجود دارد که در شمار دیرینه‌ترین جنگل‌های جهان هستند همچنین برخی از گونه‌های گیاهی که در جنگل‌های هیرکانی وجود دارند از جمله انجیری و شمشاد هیرکانی گونه‌های منحصربه‌فردی هستند که در هیچ‌جای دیگری از کره زمین بجز منطقه هیرکانی ایران وجود ندارند.

درویش در پایان گفت:‌ پژوهش‌هایی که انجام شده حکایت از این دارد که دست کم 50 گونه گیاهی تنها در جنگل‌های هیرکانی ایران وجود دارد و در هیچ جای دیگری از قلمرو 13.5 میلیون هکتاری خشکی‌های کره زمین مشاهده نشده است بنابراین از این جنگل‌ها به‌عنوان کتاب‌های خطی یگانه نام می‌برند که غیرقابل ارزش گذاری است.

به گزارش ایسنا، این اولین باری نیست که جنگل‌های هیرکانی با عوامل تهدیدکننده‌ای که باعث خارج شدن از فهرست میراث جهانی یونسکو می‌شود، مواجه شده است. نصب تله‌کابین و انتقال آب دریای خزر از مواردی بود که باعث نگرانی‌هایی درباره تخریب جنگل‌های هیرکانی و خارج شدن آن از ثبت جهانی شد.

انتهای پیام


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

آشنایی خبرنگاران و اطلاع‌رسانی مناسب به مردم از فعالیت‌های صورت‌گرفته توسط شهرداری

پیام ،عکس وشعربرای تبریک روزمادرروز ولادت حضرت فاطمه زهرا (س)

جدول لیگ برتر بعد از شکست پرسپولیس در برابر مس رفسنجان

جزئیات تغییر ساعت کاری کارکنان تهران اعلام شد

تاریخ‌سازی پسران هاکی ایران در جهان+ اسامی

جدول لیگ برتر بعد از تساوی استقلال در برابر آلومینیوم

اولین گردهمایی کشوری اندیشکده ها و اندیشمندان در استان یزد

قنات قدیمی ترین مدل حکمرانی در سیستم های حاکمیتی ایران بوده است

شهروندان و همکاران صنعت آب را به مشارکت در پویش(دو درجه کمتر)دعوت کرد

کسب رده موفق توسط نمایندگی ولی فقیه در سپاه الغدیر استان یزد

نقش آفرینی ثبت احوال در تصمیم گیری های کلان با هشدارهای جمعیتی و ارائه آمارهای تحلیلی

هدف اصلی سازمان بهبودشبکه حمل و نقل شهری وگسترش ناوگان است

استان یزدرتبه اول کشوری را به لحاظ طرح‌های سرمایه‌گذاری بخش گردشگری دارد

برترین دروازه بان‌های سال 2024

قیمت خودرو امروز 27 آذر 1403 / خودرو چینی کله پا شد +جدول

حقوق کارمندان، بازنشستگان و سربازان تغییر کرد

اعضای هیات امنای خانه کتاب و ادبیات ایران منصوب شدند

رفع موانع و تسهیل گری زیست بوم استارتاپی استان

اقدامات اثرگذار درکاهش تلفات جانی درمحورهای مواصلاتی استان

سومین دوره لیگ برتر تیمی دارت کارگران کشور

شناسایی تعدادی از دانش آموزان توانمند از طریق تعریف طرح پژوهشی

جشن فارغ‌التحصیلی دانشجویان دانشکده توسعه فناوری دانشگاه آزاد اسلامی: نگاهی به چالش‌های آموزش عالی

نماینده ی جدید مدیران مسئول درهیات نظارت برمطبوعات مشخص شد

اجرای طرح‌های پژوهشی، آموزشی ، مطالعاتی بین خانه فناور محیط زیست و پارک علم و فناوری یزد

یزدجزو پنج استان صنعتی کشور به لحاظ مصرف گاز است

اولین جشنواره سراسری هنرهای تجسمی دانشجویان به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی یزد

نمایشگاه ثمره نوآوری و تلاش بی‌وقفه جوانان استان است

غذای سالم موجب سلامت جسم و روان می‌شود

خاک مظلوم‌ترین مولفه طبیعت که باید به آن توجه ویژه‌ای شود

اکنون شش هزار و 200 دانشجو در 107 مقطع تحصیلی از رشته‌های بهیاری و بهورزی درحال آموزش هستند

تأکید بر اهمیت الگوپذیری از شخصیت حضرت فاطمه زهرا (س)

بیمه «فرهنگ و هنر» عنوانی که از این پس اعضای صندوق اعتباری هنر و هنرمندان با آن بیمه می‌شوند

احداث ساختمان اداری آستان قدس رضوی به مساحت 2467/43 متر مربع در شهرستان بهاباد

سنددار شدن رودخانه ای به مساحت 2520 متر مربع در استان

اصلاح و بازسازی حدود 2 هزار متر از خط انتقال مجتمع آبرسانی امام حسین(ع)

بیماران نیازمند به خون را در فصل سرما از یاد نبریم

ثبت نام یک هزار و661 نفر برای شرکت در دوازدهمین آزمون فراگیر استخدامی دستگاه‌های اجرایی استان یزد

بیشترین خسارت پرداختی بیمه در استان مربوط به تصادفات است

کشف یک تن انواع مواد مخدر در محورهای ورودی یزد

امکان دریافت گواهی‌نامه مالکیت ملک در سامانه کاتب فراهم شد

ترویج فرهنگ اهدای خون در بین جوانان و بانوان و خانواده ها

مشارکت اکثر بهره‌برداران یزدی در سرشماری کشاورزی

توسعه اقتصادی استان با تمرکز بر مسائل زیست محیطی،حفظ منافع نسل‌های آینده

تدوین استاندارد در دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد

برنامه‌های هفته پژوهش و فناوری استان تشریح شد

گامی موثردر حوزه شرکت‌های مرتبط با هوش مصنوعی

برگزاری اولین همایش استانی الگوی حکمرانی تمدنی علم و فناوری در دانشگاه یزد

برگزاری اولین رویداد ورزشی کشوری در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه یزد

جدول نرخ گاز مایع مازاد بر سهمیه در سامانه سدف

حلقه صالحین برون سازمانی بانوان استاندارد یزد برگزار شد