آخرین مطالب

محققان اقلیم‌شناسی و مخاطره‌شناسی مطرح کردند

پیش‌بینی‌ بارش‌های بهار 99 در فضای مجازی بر اساس شبه‌علم است/پیش‌بینی‌های هواشناسی 10روزه هستند استخدامی - کارآفرینان وکارآفرینی

پیش‌بینی‌ بارش‌های بهار 99 در فضای مجازی بر اساس شبه‌علم است/پیش‌بینی‌های هواشناسی 10روزه هستند

  بزرگنمایی:
اخیرا مطالبی از پیش‌بینی‌ بارش‌های سنگین در کشور از طریق فضای مجازی منتشر می‌شود، ولی به گفته محققان حوزه مخاطرات و اقلیم‌شناسی پیش‌بینی‌های هواشناسی ۱۰ روزه هستند و هر چه این بازه زمانی بیشتر شود، پیش‌بینی‌ها به صورت کیفی و حدودی خواهد بود

پس از بارش‌های اسفند ماه سال 97 و فروردین ماه سال جاری و در پی آن وقوع سیلاب‌ها و وارد شدن خسارات سنگین به کشور، موضوع پیش‌بینی‌های هواشناسی به یکی از موضوعات مورد علاقه جامعه تبدیل شده است، ولی در این میان در روزهای اخیر شاهد انتشار مطالب غیر واقعی از وقوع سیل در روزهای پایانی سال و نیمه فروردین ماه سال آینده در فضای مجازی هستیم.

این در حالی است که به گفته محققان حوزه اقلیم‌شناسی چنین مطالبی شبه علم و نادرست است و باید پیش بینی‌ها بر اساس داده‌های معتبر نهادهای رسمی و قانونی کشور و در سطح بین‌الملل باشد.

پیش‌بینی آب و هوای کشور بر اساس داده‌های خیالی

دکتر ابراهیم مقیمی، رییس سابق دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به انتشار خبری در فضای مجازی در زمینه بارش‌های شدید در روزهای آینده با تاکید بر اینکه این متن چندین اشکال اساسی دارد، گفت: این متن بر اساس مستندات علمی متقن نیست؛ چراکه در آن پیش‌بینی اغراق آمیزی مطرح شده و پیش‌بینی بارش 900 میلی‌متری در آن عنوان شده است.

وی با تاکید بر اینکه امکان ندارد که در ایران هسته بارشی کوتاه‌مدت و لحظه‌ای 900 میلی‌متر را داشته باشیم، خاطر نشان کرد: از سوی دیگر در این متن استناد به اطلاعات سازمان هواشناسی آمریکا و ناسا شده که ناسا چنین پیش‌بینی را ارائه نکرده است.

مقیمی با بیان اینکه در این متن همچنین استناد به اطلاعیه منتشر شده از سوی اتحادیه اروپا شده است، اظهار کرد: این اطلاعیه نیز قابل قبول نیست؛ چون اتحادیه اروپا چنین اطلاعیه‌ای را صادر نکرده است.

بنیان‌گذار انجمن مخاطره‌شناسی ایران ادامه داد: آنچه که الگوهای بارشی کشور نشان می‌دهد، در دو هفته آینده، کشور دارای شرایط بارشی نرمال با شرایط حدی کمتر از بارش‌های فروردین ماه سال جاری است.

سیل و لزوم رعایت حریم رودها

وی اضافه کرد: ولی آنچه که مسلم است، این است که همین مقدار حدی به میزان بارش‌های اسفند 97 و فروردین سال جاری می‌تواند خساراتی را برای افرادی که در حرایم رودخانه‌ها ساکن هستند و هنوز از مناطق سیل‌خیز رودخانه‌ها خارج نشده‌اند، ایجاد کند.

مقیمی یادآور شد: با توجه به اینکه میانگین برودتی تا حدی نرمال است و ممکن است کاهش دما را در اواخر اسفند سال جاری و اوایل فروردین ماه سال آینده درمقایسه با سال‌های گذشته کمتر داشته باشیم، از این رو چنین برودت‌هایی می‌تواند هر نوع نم و رطوبت تزریقی به ایران را به بارش تبدیل کند.

این محقق حوزه مخاطره‌شناسی ادامه داد: در غرب زاگرس، رودخانه‌های حوضه غرب لرستان، خوزستان و تا حدودی در کردستان تقریبا سیلاب‌های سال جاری لایروبی شدند، ولی باید برای شرق زاگرس به‌ویژه ایران مرکزی، هشدارهای لازم ارائه شود تا در حرایم رودها آزادسازی صورت گیرد تا در سیلاب‌هایی که قرار است در ایران مرکزی به‌ویژه در حوضه "قمرود" داشته باشیم، بتوانیم مدیریت کنیم و منجر به خسارت نشود.

مقیمی با بیان اینکه با چنین شرایطی نباید به فضاهای مجازی استناد کرد، اظهار کرد: این داده‌های نادرست می‌تواند منجر به اتفاقات ثانویه شود.

پیش‌بینی‌های هواشناسی 10 روزه است

دکتر علی اکبر شمسی‌پور، دانشیار دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران نیز در گفت‌وگو با ایسنا، پیش‌بینی‌های هواشناسی دقیق و با اعداد و ارقام نزدیک به واقعیت را حداکثر 10 روزه دانست و گفت: پیش‌بینی‌های 10 روزه با دقت بالا انجام می‌شود و پیش‌بینی‌های هواشناسی در بازه‌های زمانی بیشتر کلی و عمدتا به صورت کیفی ارائه می‌شوند.

وی با بیان اینکه پیش‌بینی‌های بلند مدت هواشناسی کیفی هستند، اظهار کرد: اما در پیش‌بینی‌های کمتر از 10 روزه با توجه به تصاویر ماهواره‌­ای و مدل‌­های هواشناسی دقیق به دقت بالایی می‌توان مناطق و میزان بارندگی آنها را در صورت لزوم برای هشدار، پیش آگاهی و مدیریت ریسک ارائه کرد.

شمسی‌پور با اشاره به برخی متن‌­های منتشر شده در فضای مجازی با بیان اینکه این مطالب در زمره موضوعات شبه علم است و به صورت آگاهانه یا ناآگاهانه از سوی افراد غیر متخصص ارائه می­‌شوند، ادامه داد: در چنین مواردی بخصوص از تصاویر ماهواره‌ای و داده‌های جدید در پیش‌بینی‌­های هواشناسی سوءاستفاده می‌شود، بطوریکه برخی در اعلام نتایج یا اغراق و یا به صورت نادرست از این داده‌ها بهره‌برداری می‌کنند.

دانشیار دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه انتشار چنین متن‌هایی با توجه به موج شیوع ویروس کرونا موجب تشویش اذهان عمومی خواهد شد، اضافه کرد: مطالبی که بدون استنادات علمی اعلام می‌شود، نمی‌توان زیاد به آنها اعتنا کرد. اعلام چنین مطالبی باید بر اساس داده‌های نهادهایی چون اطلاعات سازمان هواشناسی کشور و یا پایگاه‌های معتبر پیش بینی هوا در دنیا باشد.

بهار 99 در انتظار بارش‌ و رعد و برق

وی در خصوص وضعیت بارش‌های روزهای پایانی اسفند 98 و فروردین ماه سال جدید، با اشاره به منابع معتبر پیش‌بینی‌های جوی و بارشی، اظهار کرد: بر اساس این داده‌ها، کشور و به‌ویژه دامنه‌های غربی زاگرس و البرز در روزهای آخر اسفند مرطوب بوده و بارندگی‌های مناسبی از منشأ رطوبتی عمدتا دریای سرخ و اقیانوس اطلس خواهد داشت، بدون اینکه منجر به سیلاب و یا بحران شود و تداوم آن به فروردین ماه 1399 نیز کشیده می‌شود.

وی پیش‌بینی بارندگی در فصل بهار سال آینده را بر اساس شرایط "شاخص‌های پیوند از دور" تأثیرگذار روی آب‌وهوای جنوب غرب آسیا و ایران و شرایط دینامیکی جو دانست و در این­ باره توضیح داد: این شاخص‌ها ارتباط میان شرایط دمای سطح اقیانوس­‌ها با فرارفت حرارتی و رطوبتی جو را بیان می‌کنند. از بین آنها شاخص‌­های ال نینو و لانینا از شاخص‌های مهم پیوند از دور تأثیرگذار بر آب وهوای ایران به شمار می‌روند.

شمسی‌پور اضافه کرد: در پیش‌بینی‌هایی که بر اساس شاخص­‌های دور پیوند انجام می‌شود، بارش کل کشور در بهار سال 1399 تا الان نرمال و بالاتر از نرمال است و شرایط بارشی مطلوبی خواهیم داشت، ضمن آنکه در برخی نقاط مانند سراسر زاگرس و دامنه‌های البرز بارش‌های سنگین و فوق سنگین همراه با رعد و برق‌­های بیش از حد قوی خواهد بود.

این محقق حوزه اقلیم با تاکید بر اینکه برای بهار سال آینده بارش‌های سنگین همراه با رعد و برق را خواهیم داشت، گفت: بیشترین فرارفت رطوبتی ایران از ضلع جنوب یعنی دریای عرب و اقیانوس هند وارد می‌شود و بر این اساس بارش‌های ایران تا حد زیادی تحت تاثیر شاخص‌های دور پیوند اقیانوس هند و آرام جنوبی مانند ال نینو و لانینا است.

شمسی‌پور، محدوده فعالیت و عملکرد شاخص نوسان جنوبی که به "چرخه واکر" نیز معروف است، را بین استرالیا و آمریکای جنوبی در غرب و شرق اقیانوس آرام جنوبی معرفی و اضافه کرد: به این ترتیب مراکز هواشناسی استرالیا، کلمبیا و آمریکا و حتی اروپا مراجع علمی مستندی برای پیش‌بینی‌های علمی هواشناسی هستند.

انتهای پیام


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

وضعیت صادرات پسته ایران به اروپا

قهرمان المپیک در مسکو طوفان به پاکرد/ بیچورین مغلوب اسماعیلی شد

تیم فوتبال هفت نفره ایران قهرمان جام جهانی شد

دادستان کل دیوان کیفری بین‌المللی: تمام کشورها با ما همکاری کنند

ایلان ماسک قدرتمندترین موشک جهان را رونمایی کرد +عکس

ایران و ژاپن مهیای جشن صعود، گره در گروه مرگ

راه اندازی سامانه‌های الکترونیک؛خدمات هویتی به مردم

با حضور پیکر مطهر شهدای گمنام مدارس، دانشگاه‌ها و واحدهای صنعتی فضایی معنوی به خود می گیرند

فناوری نسل چهارم(4G) موبایل

افتتاح و بهره برداری از فاز دوم خوابگاه‌ متاهلی دانشگاه یزد

برگزاری مسابقات قرآن اوقاف و امور خیریه و استقبال گسترده اصحاب قرآنی

ترویج شعر و جذب جوانان با خلاقیت‌های نوین

برگزاری دوره آموزشی مدیریت تعارض منافع در شرکت آبفای استان یزد

فرمانده جدید پلیس فرودگاه بین المللی یزد معرفی شد

مبادله 100 درصد موافقتنامه‌های تملک دارایی‌های سرمایه‌ای با دستگاه‌های اجرایی استان

رسانه‌ها همواره در صف مقدم مقابله با جنگ نرم دشمن در جهاد تبیین و جهاد امیدآفرینی قرار دارند

هنر، خط اتصال بین ادیان و پیروان مذاهب گوناگون است

دکتر پزشکیان وارد استان سیستان و بلوچستان شد

خداوند انسانها را نه تنها در برابر انسانهای دیگر بلکه در قبال سایر موجودات مسئول دانسته است

هزینه روزانه هر هکتار فضای سبز شهری در یزدیک میلیون تومان است

نقش رسانه‌ها امروزه بیشتر ازموشک هاو ابزارهای جنگی درعقب راندن دشمن هست

انتخابات هیات نظارت بر مطبوعات به تعویق افتاد

جزئیات انعقاد تفاهم‌نامه در 11 استان برای ساخت صنعت‌شهر

نظر سایت AFC درباره بازی ایران | تصمیم سخت قلعه‌نویی

خصوصی‌سازی در کشور عملاً اتفاق نیفتاده است+هیات واگذاری

رونمایی رسمی بازار توافقی از 26 آذرماه+خداحافظی باسامانه نیما

محرومیت قطعی تیم ملی فوتبال روسیه درجام جهانی 2026

جدول افزایش قیمت خودروهای داخلی +مجوزازمراکزذیصلاح

فرمول محاسبه حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی/ ماجرای 10 درصد کسری چیست؟

مخازن یزدبه لحاظ تاسیسات حفاظتی و ایمنی بسیار مطمئن هست

برگزاری جلسه برنامه ریزی برای گرامیداشت سالروز تصویب قانون کار

معاونت هماهنگی برنامه، بودجه و نظارت سازمان برنامه و بودجه کشور

بوستان بانوان خیرآباد؛ گامی به سوی فضایی دلنشین و شاد برای بانوان یزدی

سوت آغاز سومین دوره المپیاد ورزش کارگری استان یزد در میبد به صدا درآمد

دیدار مدیر کل آموزش و پرورش با یادگار سومین شهید محراب

نمرات دانش‌آموزان مدارس دولتی‌ بیشتر از مدارس غیردولتی

نظام نوین درآمد ؛ هزینه در استان‌ها اجرا می‌شود

پوستر چهارمین جشنواره رسانه ای ابوذر یزد رونمایی شد

مراسم بزرگداشت حجت‌الاسلام راشد یزدی

تشکل‌های دانشجویی، کلید توسعه کنش‌های عمیق و مطالبه‌گری قانونی

واریز 10 میلیارد ریال اعتبار برای توسعه مرکز خدمات آزمایشگاهی و تحقیقاتی یزد

ساماندهی متکدیان و کودکان کار استان یزد

پایان عملیات تسطیح وآغاززیرسازی جاده شهرک پرورش اسب

رفع برخی مشکلات وکاهش ضایعات و ارتقاء کیفیت محصولات کشاورزی

نخستین کنگره بین المللی شتر در استان یزدبرگزار شد

پرورش شترنقش اساسی درتوسعه پایدار اقتصاداستان دارد

این نشانه‌ها علامت مشکلات کیسه صفرا است +مراجعه به دکتر

تاریخ واریزمبلغ متناسب‌سازی بازنشستگان +شیوه پرداخت اعلام کرد

بیرانوند در یک قدمی ثبت رکورد تاریخی+عابدزاده

تولید محتوا، کلید اثرگذاری بر جوانان در عصر رسانه